SveJeTu

Svi grupni popusti na jednom mjestu!

Tečaj irskog stepa za djecu - atraktivan i zabavan ples koji izvodite samostalno! Naučite tradicionalni irski step u mjesec dana treninga

Sada samo: €19.78 (149.03kn) Ponuda je istekla

Irski ples Zagreb

Irski ples Zagreb jedini u Hrvatskoj daje tečajeve tradicionalnog irskog stepa Sean-nós. Sean-nós step (čita se „Šon Nos“) na irskom znači „old style“, stari je stil tradicionalnog solo irskog stepa. Vrlo je opušten, zabavan i lako se uči. Pogodan je za sve dobne skupine. Ples se izvodi samostalno, tj. ne treba vam partner niti ste ovisni o nekom drugom da bi ga plesali. Rad nogu (“udaranje”) vrlo je atraktivan za gledanje i slušanje. Potječe iz regije Connemara, zapadnog dijela Irske. Iz te regije također potječe i Sean-nós stil pjevanja.

Sean-nós je ležeran improvizacijski step. Karakterizira ga slobodno, opušteno kretanje ruku, naglašavanje udaraca i „nisko“ izvođenje koraka pa nije opterećujuć za zglobove, stoga ga mogu plesati i osobe starije dobi, koje su u Irskoj često jedni od najboljih plesača. Standard koraka formirao se na temelju koraka koji su se ponavljali. U Sean-nós stepu cijeni se kreativnost i spontanost, a najbitnije je da plesači plešu točno na ritam muzike. Rijetko se pleše na određenu koreografiju pa se rjeđe vide skupine koje sinkronizirano plešu. Umjesto toga, plesači uglavnom plešu naizmjenično uz muziku svirača.

Mnogi kažu da je Sean-nós razgovor između svirača i plesača.

Sean-nós tradicionalni irski step imao je utjecaj na formiranje formalnijeg modernog, natjecateljski orijentiranog oblika irskog stepa no potpuno je drugačiji od njega. Moderni irski step poznat je po krutom, uspravnom držanju plesača, s rukama čvrsto uz tijelo, prekriženih nogu, koji izvode visoke skokove uz kretanje duž cijele pozornice. Moderni irski step pleše se obično na već unaprijed određene koreografije s jako malo ili nimalo improvizacija. Natjecateljski moderni step pleše se u specijalno izrađenim mekim ili tvrdim kožnim cipelama, dok se Sean-nós pleše u bilo kojim dostupnim cipelama niskog, tvrdog đona, ali postoje i specijalne niske cipele za Sean-nós s metalnim ili plastičnim ojačanjima na peti i pristima kojima se postiže glasniji zvuk pri udarcima.

Površine na kojima se pleše Sean-nós step su standardni drveni pod, drvena vrata koja su skinuta sa šarki, stol, bačva ili čak gornji dio taburea. Tada se vještina plesača ocjenjuje na način koliko dobro on/ona može izvesti različite korake unutar uskih granica plesne površine. Zna se reći: „Dobar plesač Sean-nós stepa može plesati na srebrnom pladnju, a stvarno izvrstan plesač može plesati na novčiću“.

Slične ponude


Ovime dajem dobrovoljnu privolu da se moji osobni podaci (e-mail adresa) koriste u marketinške svrhe (primanje newslettera, oglasa, ponuda u bilo kojem obliku) od strane InVisit d.o.o., Strossmayerova 23a, 34330 Velika, koji će ih koristiti samo u te svrhe i neće ih dostavljati trećima, niti će ih iznositi izvan RH, i to tako da se podaci koriste sve do odjave na koju uvijek imam pravo. Upoznat sam sa pravom da od InVisit d.o.o. poštom ili elektronski zatražim pristup osobnim podacima, ispravak, brisanje podataka, ograničavanje obrade, s pravom na ulaganje prigovora na obradu, pravom na prenosivost podataka, pravom na podnošenje prigovora nadležnom tijelu ako smatram da je došlo do bilo kakve povrede u obradi osobnih podataka.

x