Kompletna neurološka obrada uz specijalistički pregled s color dopplerom karotida!Na vrijeme otkrijte uzrok zamagljenog vida, trnaca u rukama ili kroničnog umora

Sada samo: €73.50

Sada samo: €73.50

Sada samo: €73.50

Sada samo: €73.50

Sada samo: €73.50

Sada samo: €73.50

Sada samo:€73.50 Pogledaj detalje ponude
Neurološki pregled  Ukoliko u svakodnevnom funkcioniranju osjetite poteškoće poput: uporne glavobolje i vrtoglavice , zamagljenog vida, promjena u ponašanju, kroničnog umora, promjenu ravnoteže ili koordinacije, trnce u licu ,rukama ili nogama, smanjenu pokretljivost ekstremiteta, nerazgovjetan govor(frfljanje), slabost ili nesvjesticu, ukoliko ste doživjeli/preživjeli psihičku ili fizičku traumu preporučuje se napraviti neurološki pregled. 
 Neurološki pregled uključuje anamnezu (anamneza sadašnje bolesti, osobna anamneza, obiteljska anamneza) i neurološki status koji će utvrditi ispade i kliničke znakove oštećenja: vidnog sustava, slušnog sustava, ispade motorike i osjeta, poremećaj ravnoteže i koordinacije odnosno: temeljem neurološkog statusa će se utvrditi klinički znakovi oštećenja određenih funkcionalnih sustava. 
 Uobičajeni neurološki pregled i utvrđivanje neurološkog statusa sastoji se od: - Utvrđivanja mentalnog statusa (bolesnikova razina svijesti i interakcija s okolinom) koji se može procijeniti razgovorom s pacijentom i utvrđivanjem njegove svijesti o sebi ,osobi s kojom razgovara, te trenutnom mjestu i vremenu  - Utvrđivanja motoričkih funkcija da li postoji ispad motorike odnosno oduzetosti ili slabosti udova - Pregled refleksa upotrebom refleksnog čekića, na ključnim točkama na tijelu za testiranje brojnih refleksa,a koji se primjećuju trzajem koje čekić izaziva  - Provođenja senzornog testa provjerava se funkcioniranje pacijentovih osjeta. To se može učiniti korištenjem različitih instrumenata: tupe igle, metalnih predmeta, mokre vate, ili drugih predmeta na način da se dodirnu određeni dijelovi tijela te se pacijenta navodi da prepozna prirodu dodira (na primjer, vruće hladno, oštro –tupo i dr )  - Procjene moždanih živaca (prepoznavanje mirisa, orijentacijski testovi vida, pregled ličnih živaca; orijentacijsko ispitivanje sluha, okusa; pregled živaca povezanih s gutanjem i govorom  - Testovi ravnoteže i korodinacije se provjeravaju jednostavnim testom "guranja" kada osoba stoji ili hoda otvorenim i zatvorenim očima, a pritom ga se lagano gurne u jednu ili drugu stranu 
 Ovisno o pregledu i eventualnim ispadima, preporučuje se dijagnostička obrada, a nakon toga započeti liječenje ili smanjiti nastale poteškoće te prevenirati i smanjiti rizik od nastanka neuroloških bolesti npr. moždanog udara, epi napadaja, bolesti lokomotornog sustava i sl. 
 Color doppler karotida 
 Color doppler karotida ultrazvučna je pretraga koja omogućava neinvazivan prikaz krvnih žila i analizu stijenke krvne žile, pa samim time može uputiti na prisustvo plaka i suženje krvnih žila. Koristeći dopplersku ultrazvučnu tehnologiju mjeri se i analizira protok krvi u žilama. Ocjenjuje se protok krvi kroz arterije na vratu. Otkrivaju se aterosklerotske promjene krvnih žila, tvrdi i meki plakovi, te stenoza karotidnih arterija. 
 Karotide su vratne arterije koje su, iako lako dostupne za dijagnostiku i liječenje, najčešći uzrok moždanih udara. Do moždanog udara dolazi zbog toga što se protok krvi kroz karotide smanjuje. Uzrok slabijeg protoka krvi mogu biti nasljedne bolesti i neki oblici poremećaja nivoa masnoća na koje se ne može utjecati, ali i neki faktori čiji se utjecaj može eliminirati - pušenje, povišena razina masnoća u krvi, šećerna bolest, povišen krvni tlak, pretilost te nedovoljna fizička aktivnost. Problem slabog protoka krvi kroz karotide jest što se u većini slučajeva simptomi ne javljaju dok nije prekasno odnosno dok ne dođe do moždanog udara. Opisana situacija lako se može spriječiti pregledom koji uključuje color doppler ultrazvuk karotida.