Color doppler krvnih žila vrata - začepljenje žila jedan je od glavnih uzroka moždanog udara, zato reagirajte na vrijeme i obavite pregled uz odmah gotove nalaze

Sada samo: €39.70

Sada samo: €39.70

Sada samo: €39.70

Sada samo: €39.70

Sada samo:€39.70 Pogledaj detalje ponude
Color doppler krvnih žila vrata

Znate li da će u svom životnom vijeku čak 1 od 6 osoba u svijetu doživjeti moždani udar?
Svake godine 17 milijuna ljudi doživi moždani udar, a 6,5 milijuna ga ne preživi. 

Glavni uzrok je nakupljanje plaka u krvnim žilama. Jednostavnom ultrazvučnom pretragom - color dopplerom može se otkriti nastanak plaka na stijenkama krvnih žila i na vrijeme početi liječenje.

Color doppler brza je i bezbolna metoda kojom se detektiraju promjene na stijenkama vratnih krvnih žila te promjene u cirkulaciji koje mogu biti udružene s brojnim tegobama, poput glavobolje, vrtoglavice, šumova u ušima i li smetnjama vida.

Ovom metodom vrši se analiza tzv. aterosklerotskih plakova koji nastaju u kroničnim bolestima, poput arterijske hipertenzije, šećerne bolesti i hiperlipidemije, te predstavljaju značajan rizik za razvoj moždanog udara.
Color doppler krvnih žila vrata preporučuje se:osobama za koje se sumnja da imaju povećani rizik moždanog udara osobama kod kojih se javlja suženje vidnog polja osobama koje su već operirale koronarne krvne žile osobama koje su preboljele tranzitornu ishemičnu atakuosobama s degenerativnom bolešću vratne kralježnice, s vrtoglavicom i nejasnim glavoboljama

Kao i sve žile u tijelu, tako i krvne žile vrata tijekom života stare - dolazi do zadebljanja njihovih stijenki, a razvojem i rastom plaka i do njihova suženja.

Pretragom se mogu ustanoviti aterosklerotske i upalne promjene. Aterosklerotske promjene uzrokuju zadebljanje stijenki krvnih žila te suženje krvnih žila ili začepljenje što predstavlja veliki rizik za nastanak moždanog udara, ali i srčanog. 
Liječenjem krvnog plaka kao najvećeg čimbenika rizika može se usporiti zadebljanje stijenke te djelovati preventivno u smjeru zaštite od moždanog i srčanog udara, ali i iznenadne smrti. Sužavanje krvnih žila vrata može uzrokovati prolazne ili trajne promjene moždane funkcije.